Acasă | Magazin felicităriClubul Felicitari Handmade

Cele mai importante 3 lucuri
pentru fotografii reușite
... cu un aparat foto ieftin

de Marius

Indiferent dacă ai un aparat ieftin point-and-shoot, sau chiar unul DSLR, citește mai departe să afli cele mai importante 3 lucruri,  fără de care fotografiile produselor tale  (felicitări, inele, cercei, charm-uri, broșe) nu vor reflecta fidel realitatea. 

flickr slayer23 ring

Am văzut multe felicitări, bijuterii, vaze sau cutii handmade făcute cu pasiune și îngrijite.

Fotografiile în schimb dădeau impresia unor lucruri foarte ieftine.

Ori erau prea întunecate sau neclare, culorile nu erau vii, iar decorul era canapeaua din sufragerie.

Am văzut însă și multe fotografii de produse pe bloguri sau magazine handmade prezentate ca la un studio profesionist.
Ce este diferit la aceste fotografii

Aranjamentele sunt perfecte, iar din punct de vedere tehnic, fotografiile sunt de calitate foarte bună:

  1. clare,
  2. luminate,
  3. decorul era plăcut și complementa obiectul,
  4. adâncimea câmpului vizual (depth of field) dădea un efect drăguț (ex: atunci cand obiectul este focalizat, iar fundalul este încețoșat, atrage atenția asupra obiectului), ca în poza de mai sus (flickr)

Un vizitator sau un potențial cumpărător vede doar fotografiile

Știu cum este atunci când muncești câteva ore sau zile, și apoi, când cineva te găsește pe blog, nu vede decât niște fotografii neclare făcute seara, la lumina becului de 100W.

Frustrarea aceasta am simțit-o nu o dată.

Prima dată am dat vina pe aparatul foto. Era un aparat point-and-shoot ieftin, vechi de 7-8 ani. Între timp și-a dat sfârșitul și am cumpărat alt aparat. Surpriză ... tot point-and-shoot și chiar mai ieftin ca primul :)

M-am plâns că nu aveam bani de un aparat profesionist. În același timp, știam în sinea mea că, cel mai probabil, calitatea fotografiilor nu ținea atât de echipamente, cât, mai ales, de virtuozitatea artistului din spatele camerei. Adică, puteam să dau banii pe un aparat scump, și să fac tot poze proaste.

Legat de asta, Paula mi-a spus un banc de pe blogul unei prietene de pe web care se aplică foarte bine la situația noastră:

Un fotograf la o expoziție de fotografie este întrebat de o doamnă care îi privește cu admirație lucrările, ce fel de aparat are.

Fotograful îi răspunde, iar doamna trage concluzia că de aceea sunt fotografiile bune, și îl invită la masă, ca să discute despre aparate de fotografiat.

Omul vine, mănâncă tot cu mare poftă, la care gazda îl întreabă dacă i-a plăcut.

- Da, răspunde fotograful, a fost foarte bună, cred ca aveți un aragaz foarte performant. Îmi arătați și mie cum funcționează?

La fel ca doamna din banc, m-am întrebat cum este posibil să iasă fotografii așa de clare și pline de culoare, pentru că ale mele erau toate de calitate inferioară.

Știam că am nevoie de un aparat foto DSLR (digital single-lens reflex) în locul point-and-shoot-ului pe care îl aveam.

Aceste aparate au lentile de calitate, senzori electronici mai mari, dar și prețuri pe măsură. În plus, costurile mari nu sunt neapărat la corpul aparatului (body), cât la lentile și la alte accesorii.

Pentru că nu aveam de gând să investesc două mii de lei într-un aparat DSLR, am căutat să aflu ce se poate poate îmbunătăți.

Cele mai importante 3 lucuri pentru fotografii reușite

După mai multe căutări și încercări am descoperit trei lucruri esențiale pentru fotografierea în condiții decente a felicitărilor sau a obiectelor mici, indiferent că folosești un aparat foto DSLR sau unul point-and-shoot.

1. Stabilitate

Fără nici o excepție, pozele făcute cu mână liberă, fără blitz, ies neclare. Iar cu blitz vei vedea mai jos dezavantajele, dacă nu cumva le cunoști deja.

Această problemă se rezolvă destul de ușor cu un trepied. În acest fel, timpul de expunere poate fi mai mare pentru a permite luminii să impresioneze senzorul, fără ca imaginea să se miște.

2. Lumina

Fără lumină fotografiile ies neclare, granulate (cu purici), chiar și cu un aparat profesionist.

Nu este de ajuns lumina de la becul din sufragerie, chiar și de 100 W. Alternativa ieftină sunt două lămpi cu bec economic de aproximativ 32 W, cu lumină rece de 6500 k. De fapt de 5500 k (ca cea a luminii naturale), dar nu se găsesc la magazinele obișnuite de electrice.

Lumina rece (spre albastru, în loc de gălbui) este la fel ca spectrul soarelui.

3. Difuzia luminii

Lumina este necesară, dar prea multă lumină strică. De fapt, nu atât lumina în sine, cât lumina directă.

Dacă este prea puțină lumină, de exemplu seara într-o cameră, și faceți poze, intră automat bliz-ul în funcțiune. Obiectele metalice sau lucioase strălucesc prea tare și nu se observă prea bine detaliile sau conturul, unele materiale apar foarte aspre și obiectele sunt foarte spălăcite.

În general, lumina trebuie să umple spațiul și să nu cadă direct pe obiecte.

Aici sunt două opțiuni, în funcție de dimensiunea obiectelor fotografiate:

a. Dacă este nevoie de un spațiu mai larg pentru acomodarea obiectelor mai mari și decoruri diverse, este bun un aranjament cu:

b. Pentru obiecte mici (felicitări, bijuterii, ceasuri etc.) se poate lucra cu un cort de lumină (light-tent) sau o cutie de lumină (light-box) cu reflectoare.

4. Simțul artistic

Acest al patrulea element (bonus), deși nu este esențial, te ajută în unele cazuri.

În general poți să faci poze pe un fundal simplu alb, negru, dar ai câteodată sentimentul că pozele ar avea acel je ne sais quoi dacă ai folosi un alt aranjament sau alte culori.

Dar presupun că se pot învăța câteva reguli de bază în privința asta.

La final...

Acest articol a prezentat teoria fotografiilor reușite. Citește în partea a doua cum să-ți faci singur un studio foto, care respectă cele 3 principii, cu un buget de 30 de lei sau mai puțin!

Întoarce-te acasă

Nou! Comentarii

De ce probleme te lovești când dorești să creezi felicitări? Lasă-mi un comentariu în caseta de mai jos!

Caută în site:

FB Like această pagină
sau lasă un comentariu.
Primește felicitările pe

mini-logo pentru Blog-ul Felicitări mini-logo pentru Facebook mini-logo pentru Youtube

[?]Abonează-te la Felicitări Handmade
  • XML RSS
  • follow us in feedly