Back to Back Issues Page
Curs design felicitari #5 - Revista Felicitari Handmade #020
September 11, 2014
Bună,

Ce frumos este să lucrăm cu mâinile noastre. Mulțumesc că ești alături de noi!

Curs de Design Felicitări pentru Începători (V)
Tema de acasă
Resurse
În curând...
Trimite la un prieten"Rareori ne gândim la ceea ce avem, dar mereu la ceea ce ne lipseşte." ~ Schopenhauer
Aproape s-a terminat vacanța mare și revenim la cursuri :) Continuăm așadar Cursul de Design Felicitări pentru Începători.

Curs de Design Felicitări pentru Începători (V)

În numărul 14 al Revistei FH am discutat despre schema de culori complementară. În partea a V-a vom continua cu alegerea unei scheme triadice și tetradice.

II. Scheme/armonii/palete de culori

Schema triadică
Ce culori pot compune o paletă de culori triadică
Resurse

4. Schema triadică

În schema de culori triadică se folosesc trei culori egal distanțate pe cercul de culori. Cea mai ușoară metodă să le identifici pe cerc este să îți închipui că sunt vârfurile unui triunghi echilateral.
Pro: Paletele triadice sunt vibrante, chiar când se folosesc versiuni pale sau nesaturate ale culorilor.

Deși aceste palete au un contrast vizual mare, nu sunt la fel de contrastante ca schemele complementare. Pe de altă parte, este mai ușor să obții echilibrul și armonie cu aceste culori.

Ce culori pot compune o paletă de culori triadică

Secretul unei palete triadice, la fel ca și la paleta complementară cu disjuncție, este să echilibrezi cu grijă culorile. Lasă o culoare să domine și folosește-le pe celelalte două pentru accente.

1. De exemplu, două scheme de culori triadice sunt trei culori primare: Galben și albastru cu un accent roșu. O astfel de paletă pală și discretă va înveseli o felicitare.


2. Sau trei culori secundare: verde, purpuriu și portocaliu.

 


3.  Roșu și turquoise-blue cu un accent de Galben-Maro.


4. Alt exemplu al unei scheme triadice-complementare este: albastru și portocaliu cu accente lămâie verde.

După cum observați, albastru și portocaliu nu sunt dispuse pe vârfurile triunghiului echilateral, ci sunt sunt culori complementare. Totuși, cele două culori combinate cu verde fac parte dintr-un triunghi (isoscel) și creează un design jucăuș.
5. Un bun exemplu de combinare a acestor culori este să folosești un albastru puternic ca culoare principală (dominantă), cu accente de galben strălucitor și lămâie verde.6. Roz împreună cu umbre pastel de albastru sau verde și accente de galben strălucitor. Secretul combinării cu succes a acestor trei culori este albul! Folosind albul ca culoare primară cu accente de roz, albastru/verde pal și galben, va crea întotdeauna o paletă jucăușă.

Aceasta paletă de culori dă senzația de joacă și mișcare și de aceea este potrivită la felicitări pentru copii, adolescenți și nu numai.

 

6. Schema tetradică

Schema tetradică este cea mai bogată dintre toate schemele de culori, deoarece folosește patru culori aranjate în două perechi de culori complementare.

Pentru determinarea culorilor din această paletă, imagiză-ți un dreptunghi în interiorul cercului de culori. Culorile aflate la capătul unei diagonale sunt complementare. Pentru că avem 2 diagonale, deci 2 perechi de culori complementare, această schemă se mai numește și dublu-complementară.

Contra: Paleta tetradică este dificicil de armonizat și necesită ca o culoare să le domine pe celelalte. Dacă toate patru culorile sunt folosite în egală măsură, schema poate arăta dezechilibrată.

Deasemenea, trebuie să fii atent și la echilibrul dintre culorile calde și reci din design-ul felicitării.Schema tetradică (pătrat)
Schema pătrată este similară cu cea dreptunghiulară, dar cu toate patru culorile egal distanțate pe cercul de culori.

La fel ca și la celelalte scheme, este necesar ca o singură culoare să fie dominantă.


Aici se termină partea a V-a a cursului nostru. Sper că ți-a plăcut și că îți folosesc informațiile din curs. Nu o să mă supăr deloc dacă vrei să îmi spui asta într-un email :)

În numerele următoare ale cursului vom continua cu Elemente de design: regula treimilor, triunghiul vizual, elementul central, principiul unității, principiul varietății.

Resurse shemă triadică și tetradică

https://en.wikipedia.org/wiki/Color_scheme#Triadic_colors
http://www.tigercolor.com/color-lab/color-theory/color-harmonies.htm
http://bedroom.about.com/od/ColorIdeas/ss/Triadic-Color-Schemes-For-Bedrooms.htm

Chiar când terminasem de scris articolul despre schema triadică am găsit o galerie pe Pinterest foarte bogată, cu palete de culori din care să vă inspirați: http://www.pinterest.com/brandihussey/color-palettes-and-swatches/


Tema de acasă

Este foarte ușor să citești informația din curs, să îți vină poftă să creezi o felicitare, dar să nu începi. Ei bine, m-am gândit să îți dau o mână de ajutor să aplici ceea ce tocmai ai învățat.

Fă o felicitare cu schemă de culori triadică. Fă una sau mai multe poze clare și trimite-le pe mail pe adresa Clubului (poți să dai reply la acest email).

Ca să îți fie mai ușor, inpiră-te din schițele de felicitări de pe pagina de Resurse Gratuite.

Nu uita să scrii și numele tău, orașul și câteva cuvinte despre felicitare. Felicitările vor apărea pe website într-o pagină dedicată pe care o vor putea admira toți membrii Clubului, și nu numai.

Fiecare temă completată îți va aduce o medalie  (badge) pe care o poți afișa pe blog, pe facebook sau pur și simplu să te lauzi la prieteni :)

Sunt curioasă și nerăbdătoare să văd dacă accepți provocarea! Succes!


Resurse

Resurse accesibile doar membrilor Clubului. Parola pentru accesarea paginii de resurse este #clubfh#

Pagina conține: 
- eBook-ul Kit Creație Felicitări Interactive pentru Copii
- Revista Felicitări Handmade în format PDF (inclusiv "Cursul de Design Felicitări"), pe care poți să o listezi și să o urmărești mai ușor.

* Resurse Felicitări Handmade: newsletter-e și blog-uri de craft, șabloane felicitări, schițe felicitări și ebook-uri gratuite.ÎN CURÂND... Noul Kit de felicitări interactive

Dacă v-a plăcut primul Kit de felicitări interactive, sper ca noul Kit cu felicitări interactive să vă încânte privirea și mâinile!

Kit creativ felicitări interactive gradină


De această dată am ales o temă cu păsări și fluturi foarte drăguțe, într-o combinație de culori verde, mov, albastru, frez și o picătură de galben.

Și de data aceasta pregătesc o promoție pentru membrii Clubului, așa că sa nu ratați următoarele emailuri!

Știi pe cineva căruia i-ar plăcea să creeze felicitări handmade?

Sper că ți-a plăcut să citești revista Clubului nostru. Dacă crezi că prietenii tăi sunt interesați să arunce o privire, poți să le forwardezi revista.


Nu te-ai înscris încă în Clubul Felicitări Handmade?

Dacă citești revista la recomandarea unui prieten și dorești să primești toate numerele viitoare, înscrie-te gratuit apăsând acest link.Scris de Paula
FelicitariHandmade.com

© 2014 FelicitariHandmade.com

Back to Back Issues Page