Back to Back Issues Page
Curs design felicitari #4 - Schema complementara
March 18, 2014
Bună,

Ce frumos este să lucrăm cu mâinile noastre. Mulțumesc că ești alături de noi!

Curs de Design Felicitări pentru Începători #4
Tema de acasă
Felicitări noi & altele
Resurse
Din numărul următor
Trimite la un prieten"Primăvara este atunci când îți vine să fluieri chiar dacă ai pantofii plini cu apă." ~ Doug Larson
După ultimul număr special de Mărțișor, continuăm Cursul de Design Felicitări pentru Începători.

Curs de Design Felicitări pentru Începători #4

În numărul 12 al Revistei FH am continuat Cursul de Design Felicitări cu schema de culori analogă. În partea a patra vom discuta despre alegerea unei scheme complementare și cu variațiile ei.

II. Scheme/armonii/palete de culori

Schema complementară
Ce culori pot compune o paletă de culori complementară
Secrete de design partea I
Secrete de design partea a II-a
Resurse

3. Schema complementară

Schema de culori complementară se obține din două culori opuse pe cercul de culori. Această alegere de culori arată cel mai bine când se alege o culoare caldă și complementara ei - o culoare rece, de exemplu roșu și verde-albastru. Schema complementară este contrastantă intrinsec.Pro: Schema de culori complementară oferă un contrast mai puternic decât orice altă schemă și atrage cel mai mult atenția.

Contra: Această schemă este mai dificil de echilibrat decât schemele monocromatică și analogă, în special când se folosesc culori calde desaturate (amestecate cu alb / tente).

Idee
Când folosim schema complementară este important să alegem o culoare dominantă pentru fundal și să folosim culoarea complementară pentru accente.

În cazul felicitărilor, vom alege culoarea dominantă la fundalul felicitării și culoarea complementară pentru elementul principal și/sau pentru eticheta cu urarea (sentimentul), ca să le accentuăm. Astfel se obțin atât culori dominante (care îți atrag atenția), cât și un constrast clar.

Culorile dominante și contrastul
 • Culorile pure apar mai dominante într-un design față de tonurile de culori (amestecate cu gri). Galbenul este cea mai dominantă dintre culorile pure.
 • Culorile calde sar mai mult în evidență decît culorile reci.
 • Elementele colorate mai închis se observă mai ușor decât elementele din culori deschise, așa că se pot folosi pentru a crea contrast, dar culorile calde pot reduce importanța culorilor închise. De exemplu, ce element se detașează mai ușor când sunt plasate unul lângă altul, un roșu intens sau negru? De obicei este roșul.

Idee
Această schemă de culori este foarte bună pentru a crea un design vibrant, mai ales când se folosesc culori pure, saturate. Totuși, este important ca aceste culori foarte saturate să fie bine echilibrate astfel încât să nu creeze un aspect discordant.

Pentru a rezolva această problemă, este mai bine să lucrăm cu culori puțin desaturate.

Schema complementară cu disjuncție (eng. split-complementary colour scheme) este o variantă a schemei complementare și folosește o culoare și încă două culori adiacente culorii ei complementare.

Folosește această schemă dacă dorești un contrast puternic, dar preferi un design mai calm.Ce culori pot compune o paletă de culori complementară

Combinațiile de culori cele mai des folosite sunt: roșu-verde, galben-purpuriu și albastru-portocaliu.

1.  Roșu și verde


 

2. Galben și purpuriu3. Albastru și portocaliuPoți însă să alegi orice culori intermediare, cum sunt turcuaz (albastru-verde) sau vermillon (roșu-portocaliu). Acestea pot fi luminate și/sau stinse ca să creezi combinații frumoase.

Când nu știi ce să faci, inspiră-te din natură. Câteva exemple: Lămâie verde și portocaliu sunt parte din familia citricelor și merg bine împreună. Violetul și verdele dintr-o vie arată frumos și într-o felicitare.

Secrete de design partea I

Alege cele două culori culori complementare de pe cercul de culori. O schemă de culori complementară va avea un contrast puternic, ceea ce poate arăta minunat. Dar alege cu grijă, deoarece complementarele directe pot fi prea puternice.

Dacă observi această problemă, încearcă unul din umătoarele secrete:

Infograficul a fost adaptat după cel original în engleză.
 1. Regula 80/20 - Alege o culoare dominantă (80%) și cealaltă ca accent (20%).

 2. Tentă sau umbră - Alege culoarea principală și apoi folosește o tentă (eng. tint - o versiune mai deschisă) sau o umbră (eng. shade - o versiune mai întunecată) a culorii ei complementare.

 3. Îmblânzește contrastul - Alege o a doua culoare aproape sau chiar lângă complementara culorii principale, pe cercul de culori.

 4. Armonizează o paletă extinsă - Daca dorești mai mult de două culori, începe cu cele două complemente. Apoi adaugă o tentă sau o umbră a fiecărui complement, ca accente. Introdu și o versiune saturată sau desaturată a fiecărei culori.

  Acum alege accentul care va da strălucire paletei.  Alege o culoare care este deplasată cu două sau trei poziții față de unul din complemente.

Kit Creație Felicitări Interactive pentru Copii

Un cadou care pune îndemânarea și creativitatea copiilor la încercare!

Preț 20,0014,99 lei  STOC LIMITAT!

* Include materiale și accesorii pentru 4 felicitări interactive (animate).
* NU include lipici și foarfeci.

* Cartoanele sunt pretăiate și îndoite, special pentru copii. Nu este nevoie de cutter sau de unelte de îndoire a cartonului.

* Include instrucțiuni complete pentru refacerea modelelor și în lipsa materialelor din kit.

* Website companion: tutorialele felicitărilor cu text, poze color și video.

Secrete de design partea a II-a

 1. Pentru cele mai bune rezultate, alătură culorile reci și culorile calde, de exemplu, albastru și portocaliu.
 2. Dacă folosești o culoare caldă (roșu sau galben) ca accent, poți să desaturezi culoarea rece opusă pentru a evidenția și mai mult culorile calde.
 3. Evită culorile calde desaturate (de exemplu maro-uri sau galben șters).
 4. Încearcă schema complementară cu disjuncție (triunghi isoscel) (split complementary color scheme). Este similară cu schema complementară, dar oferă mai multă variație.

Aici se termină episodul patru al cursului nostru (revista continuă mai jos). Sper că ți-a plăcut și că îți folosesc informațiile din curs. Nu o să mă supăr deloc dacă vrei să îmi spui asta într-un email :)

În numărul următor al cursului vom continua cu Schema de culori triadică și cu exemple de felicitări.

Resurse shemă complementară

http://www.color-wheel-pro.com/color-schemes.html
http://www.cristinacolli.com/27-examples-of-successful-colour-schemes/

http://www.huffingtonpost.com/patricia-vining/the-language-of-color-sec_b_3195640.html

Tema de acasă

Este foarte ușor să citești informația din curs, să îți vină poftă să creezi o felicitare, dar să nu începi. Ei bine, m-am gândit să îți dau o mână de ajutor să aplici ceea ce tocmai ai învățat.

Tema de numărul acesta este: Fă o felicitare cu schemă de culori complementară. Fă una sau mai multe poze clare și trimite-le pe mail pe adresa Clubului (poți să dai reply la acest email).

Ca să îți fie mai ușor, inpiră-te din schițele de felicitări de pe pagina de Resurse Gratuite.

Nu uita să scrii și numele tău, orașul și câteva cuvinte despre felicitare. Felicitările vor apărea pe website într-o pagină dedicată pe care o vor putea admira toți membrii Clubului, și nu numai.

Fiecare temă completată îți va aduce o medalie  (badge) pe care o poți afișa pe blog, pe facebook sau pur și simplu să te lauzi la prieteni :)

Sunt curioasă și nerăbdătoare să văd dacă accepți provocarea! Succes!

Felicitări noi & altele

Felicitare quilling Anul NouAm început să fac o felicitare cusută, dar în final a rezultat o cutie handmade din carton cu capac decorat cu broderie pe hârtie.

Cutia este un cadou handmade potrivit pentru o doamnă sau domnișoară în multe ocazii, atât la ziua de naștere, de Ziua Mamei sau de Crăciun.

Vezi detaliile...


Nu am uitat de Dragobete anul acesta și m-am pregătit cu două felicitări speciale. Sper să vă placă.

Prima felicitare este foarte aproape de design-ul One Layer Card.Felicitarea simplă cu floricele perforate are și o soră, numai bună de dăruit de Valentine's Day, Dragobete sau de 1 Martie.

Este întrucâtva mai specială, pentru că inimioara se desprinde de pe felicitare și devine un mărțișor quilling.


Am folosit tot un șablon de bordură cusută ca la cutia handmade cusută și pentru o felicitare cusută de 1 Martie.

Elementul central este o floare cu petale din inimioare perforate și conturată cu cerneală distress handmade.Am vrut să fac o variație la floarea roșie cu bucle, ca să pară mai reală.

După mai multe încercări, am imaginat o ikebana care mi se pare mult mai reușită.


Am găsit mai multe felicitări brodate pe care soldaţii din Primul Război Mondial le trimiteau acasă de Crăciun.

Vezi cum se coase o felicitare!

Fluturele quilling a devenit pe rând mărțișor, pandantiv și acum este elementul central al unei felicitări pentru doamna învățătoare de 8 Martie.

La Mulți Ani, dragelor, de 8 Martie! Să începem primăvara cu mult soare în suflet, sănătate și bucurii!

Sunt mai multe metode de a face trandafiri din hârtie. În acest tutorial vă voi arăta cum să îi faci simplu, cu un perforator sau decupați cu mâna.

Culorile roșu și nuanțele de verde parte dintr-o paletă complementară. Galbenul este un accent.


Cu ocazia schimbului de mărțișoare la care am participat, am vrut să-i fac Alinei de la Clubul Magic o surpriză, o felicitare-cadou potrivită pentru orice ocazie, nu doar pentru ziua de naștere.

Vezi cum se fac felicitarea, suportul șevalet și cutia...

Fiica mea mi-a cules o floare și acum o păstrăm pe o felicitare. Acum am scos la lumină brândușă presată și am transformat-o într-un mic tablou.

Felicitările cu flori presate sunt foarte elegante și aduc zâmbetul pe buzele oricui

Culorile alese sunt complementare.
             

Resurse

Resurse accesibile doar membrilor Clubului. Parola pentru accesarea paginii de resurse este #clubfh#

Pagina conține: 
- eBook-ul Kit Creație Felicitări Interactive pentru Copii
- Revista Felicitări Handmade în format PDF (inclusiv "Cursul de Design Felicitări"), pe care poți să o listezi și să o urmărești mai ușor.

* Resurse Felicitări Handmade: newsletter-e și blog-uri de craft, șabloane felicitări, schițe felicitări și ebook-uri gratuite.

Din numărul următor

Numărul viitor va fi o ediție specială de Paște așa că nu uita să îți verifici email-ul. 

Știi pe cineva căruia i-ar plăcea să creeze felicitări handmade?

Sper că ți-a plăcut să citești revista Clubului nostru. Dacă crezi că prietenii tăi sunt interesați să arunce o privire, poți să le forwardezi revista.


Nu te-ai înscris încă în Clubul Felicitări Handmade?

Dacă citești revista la recomandarea unui prieten și dorești să primești toate numerele viitoare, înscrie-te gratuit apăsând acest link.Scris de Paula
FelicitariHandmade.com

© 2014 FelicitariHandmade.com

Back to Back Issues Page