Back to Back Issues Page
Curs design felicitari #2 - Revista Felicitari Handmade #009
November 26, 2013
Bună,

Ce frumos este să lucrăm cu mâinile noastre. Mulțumesc că ești alături de noi!

Curs de Design Felicitări pentru Începători #2
Concurs Felicitări de Crăciun
Noutăți
Resurse
Din numărul următor
Trimite la un prieten


"Toate visele pot deveni realitate dacă avem curajul să le urmăm." ~ Walt Disney

În numărul 9 al Revistei FH continuăm Cursul de Design Felicitări pentru Începători cu Schema de culori monocromatică.

Curs de Design Felicitări pentru Începători #2

În numărul 7 al Revistei FH am început Cursul de Design Felicitări și am discutat despre Teoria culorii (cercul de culori, proprietățile culorilor, scheme de culori). Acum trecem la alegerea unei scheme monocromatice.

II. Scheme/armonii/palete de culori

Culoarea și starea de spirit a compoziției
Secretele alegerii unei scheme monocromatice
Ce trebuie să faci
Alte exemple de felicitări monocromatice
Trucuri
Resurse

1. Schema monocromatică

Schema de culori monocromatică folosește variațiile de lumină, umbră și saturație ale unei singure culori. Această schema are un aer curat și elegant. În plus, unica culoare se poate integra cu culori neutre ca negru, alb sau gri.

Pro: Schema monocromatică este ușor de stăpânit și arată mereu echilibrată și atrăgătoare
Contra:
1. Aceastei scheme îi lipsește contrastul. Nu este la fel de vibrantă ca schema complementară.
2. Încearcă schema analogă. Oferă mai multe nuanțe și reține simplicitatea și eleganța schemei monocromatice.

Culoarea și starea de spirit a compoziției

Culoarea este unul din elementele dominante în designul felicitării și poate influența întreaga stare de spirit a aranjamentului.

Datorită faptului că în schema monocromatică folosim o singură culoare, putem imprima ușor design-ului felicitării starea de spirit dorită.

În general, culorile se împart în calde și reci. Culorile ca purpuriu, albastru și verde (culori reci) tind să inspire liniște și pace. Schema monocromatică este foarte ușoară pentru ochi, în special cu nuanțele de albastru sau verde.Culorile calde cum sunt roșu, galben și portocaliu evocă energie și stare de joacă.


Nu numai nuanța este importantă, ci și:

  • valoarea ei (variaţia de luminozitate, cât de întunecată este culoarea) și
  • saturația (cât de albă este culoarea) Culoarea pură are saturația 1. Tentele au o saturație mai mică de 1, până la alb, care are saturația 0.
Culorile adânci, închise vor sugera o atmosfera formală, regală, pe când culorile luminoase, pale vor crea un sentiment ușor și delicat.

Tonurile culorilor de pământ sunt foarte plăcute pentru că sunt neutre și nu concurează cu tonurile elementelor centrale.

Dacă nu te simți comfortabil în crearea schemelor de culori, este o idee bună să folosești culori care au aceeași valoare (la fel de întunecate) și același nivel de saturație (tente comparabile).

Dupa cum am spus, culorile reflectă diferite stări de spirit. Dacă elementul central și restul elementelor sunt liniștitoare, atunci culoarea roșu aprins nu va transmite același mesaj.

Secretele alegerii unei scheme monocromatice

Este dificil, cand se folosește această schemă, să evidențiezi cele mai importante elemente. Am făcut și am văzut multe felicitări monocromatice plictisitoare. Poți să te întrebi pe bună dreptate unde este varietatea? Unde este contrastul? Unde este partea interesantă?

Dacă totuși vrei să faci o felicitare într-o singură culoare, ar fi bine să știi ce faci :)

1) Cel mai important lucru la schema de culori monocromatică este să adaugi textură și dimensiune felicitării pentru a suplini monotonia datorită lipsei combinațiilor de culori.

Include elemente făcute din materiale diferite cum ar fi: metal, panglici, stofe sau carton ondulat. În felicitările digitale adaugi umbre și lumini pentru a reda dimensiunile. De asemenea folosește elemente care introduc diferite texturi sau relief în felicitare.

De exemplu, într-o felicitare în care predomină albastrul împerecheat cu alb poți să incluzi carton ondulat albastru închis, elemente albastru pal lipite cu burete adeziv mai gros pentru înălțime, fetru albastru mediu, panglici albastru strălucitor din saten. Marginile felicitării, precum și fundalul elementelor pot fi albe.


După cum se vede în felicitarea de mai sus, se pot combina năsturei din plastic sau din metal și chiar și ață pentru etichetă.

Fundalul și baza felicitării sunt în nuanțe neutre de maro, care nu strică armonia monocromatică. Hubloul este lipit cu bucățele de burete dublu adeziv pentru a introduce adâncime.

Un mic secret aici este să introduci unui strop dintr-o culoare complementară pentru contrast (vezi secretul 3). Doar puțin roșu, gri și galben pal schimbă mult monotonia culorii albastre.2) Folosește culori din aceeași paletă pentru toate elementele (bază, fundal, element principal, etichete), dar folosește variații ale culorii. Cu alte cuvinte, dacă îți place albastrul și faci o felicitare monocromatică, alege diferite feluri de albastru pentru a da lucrurilor puțină viață - albastru cobalt, marin, metalic, mineral, petrol, safir etc.3) Sparge schema cu o picătură de culoare. Acesta este un truc de design deoarece subliniază cât este de importantă puțină varietate într-o felicitare interesantă (și în viață!).

Este contraintuitiv, dar o mică pată de culoare de fapt accentuează monocromatismul compoziției. Imaginează-ți ce plictisitoare ar fi felicitarea de mai jos fără rochița înflorată cu galben pai și puțin verde crud.


Ce trebuie să faci

1. Alege culoarea principală pe care vrei să o folosești. De exemplu: albastru.

2. Apoi ia acea culoare și alege trei sau patru umbre sau tonuri din aceeași familie de culori. De exemplu: albastru marin, albastru cobalt și albastru regal.

3. Apoi aplică acele culori la elementele felicitării. De exemplu: albastru cobalt la bază, albastru marin la elementul central și regal la accesorii.

4. Adaugă elemente de culoare albă, aproape-albă sau negre pentru a neutraliza schema de culori.

5. La sfârșit bucură-te de noua ta felicitare.

Alte exemple de felicitări monocromatice

Felicitarea cusută cu pisicuță folosește culoarea roz atât pentru bază, cât și pentru pisicuța cusută.

Am folosit și câteva culori pentru contrast: roșu la fundițe, gri la mustăți și negru la ochi.


Felicitările kirigami sunt elegante și se pretează foarte bine pentru schema monocromatică. Un contrast simplu se obține datorită fundalului de dedesubtul elementului central care se vede prin porțiunile decupate.


 
Dintr-o singură bucată de carton roșu am obținut o gărgăriță kirigami și una colaj.

Amândouă felicitările folosesc non-culoarea negru pentru contrast.


Felicitarea albastră cu ursuleț pentru botezul unui băiețel utilizează principiile 1 (texturi și materiale diverse din aceeași culoare) și 2 (variații ale culorii albastru).
Trucuri

1. Extrage culoarea principală din desenul/design-ul elementului central. Funcționează cel mai bine cu o fotografie ca element central. Folosește nuanțele mai închise sau mai deschise ale acestei culori.

2. Pentru a ușura potențialul copleșitor al folosirii unei singure culori folosește cantități mari de alb sau tonuri de alb, puțin negru sau o nuanță complementară. Prin adăugarea acestor mici cantități vei echilibra schema de culori monocromatică.
 
Aici se termină episodul doi al cursului nostru. Sper că v-a plăcut și că vă folosesc informațiile din curs. În numărul următor vom continua cu Schema de culori analogă și cu exemple de felicitări.

Resurse shemă monocromatică

https://en.wikipedia.org/wiki/Monochromatic_color
http://www.color-wheel-pro.com/color-schemes.html
http://interiordec.about.com/cs/colorindecor/f/faqcolormono.htm
http://www.worqx.com/color/combinations.htm
http://scrapsofmind.com/2007/11/26/how-to-choose-color-schemes/
http://scrapsofmind.com/2008/04/15/monochrome-scrapbook-layouts/
http://www.houzz.com/monochromatic/p/16
http://interiordec.about.com/cs/colorindecor/f/faqcolormono.htm
http://www.addison-design.biz/mastering-the-monochromatic-color-scheme/
http://www.designrulz.com/spaces-for-living/2011/09/design-dilemma-monochromatic-rooms/
http://www.hlminteriordesign.com/paint-color-scheme-1-monochromatic-color-palette/


Kit Creație Felicitări Interactive pentru Copii

Un cadou care pune îndemânarea și creativitatea copiilor la încercare!

Preț 20,0014,99 lei  STOC LIMITAT!

* Include materiale și accesorii pentru 4 felicitări interactive (animate).
* NU include lipici și foarfeci.

* Cartoanele sunt pretăiate și îndoite, special pentru copii. Nu este nevoie de cutter sau de unelte de îndoire a cartonului.

* Include instrucțiuni complete pentru refacerea modelelor și în lipsa materialelor din kit.

* Website companion: tutorialele felicitărilor cu text, poze color și video.

Concurs Felicitări de Crăciun

Pe 16 noiembrie am anunțat tradiționalul (este al doilea an și sper să continuăm) Concurs de Felicitări de Crăciun. Am avut un start foarte bun. Deja sunt unsprezece felicitări înscrise, iar câteva fete au trimis și câte două felicitări.

Tehnicile felicitărilor variază de la quilling, la iris folding și la decupaj.

Premii Concurs Felicitări Handmade Crăciun 2013Concurs Felicitări de Crăciun - Data limită 10 decembrie 2013!
Creează o felicitare handmade cu temă de Crăciun. Descrie pașii de lucru și înscrie creația la concurs.

Avem ca premii 3 Seturi de Creație marca Folia!
Două felicitări vor fi alese pe baza creativității și pentru calitatea instrucțiunilor / poveștii! A treia felicitare câștigătoare va fi aleasă prin random.org!

Concursul este o sursă bună de inspirație pentru felicitările de Crăciun, dar mai ales o provocare să creezi felicitări și un cadou plăcut dacă câștigi :)

Trimite felicitările pe care le-ai pregătit (sau pe care le vei face) la concurs și câștigă un Set de Creație!Noutăți

Felicitare quilling de Crăciun cu lumânareFelicitare quilling de Crăciun cu lumânareAm refolosit ideea cu lumânările quillling de anul trecut. De data asta, am folosit un model minimalist (Clean And Simple).

Felicitările quilling de Crăciun cu lumânare au ieșit într-adevăr mai curate.

Felicitare cusută de Crăciun cu renMi s-a părut tare haios șablonul cu un Ren pentru felicitări cusute.

Roxana a avut grijă să îi coloreze coarnele și botul, așa că a ieșit o felicitare cusută colorată :)În ultima vreme m-am ocupat de cusut. Este bine că este cald în casă și merg și împunsăturile mai ușor :)

Un simbol frumos de cusut pe felicitări cu ocazia sărbătorilor de iarnă este Crăciunița (Poinsettia), mai ales că floarea adevărată înflorește în preajma Crăciunului.


Ca să nu mă plictisesc de cusut, am revenit la Quilling.

Mi-am spus că dacă am pornit pe un drum bun cu felicitările OLC (One Layer Card / Un singur strat) nu strică să continui. Așa că am făcut felicitarea cu brăduțul quilling pe un carton alb fildeș.

Bineînțeles că, pentru a-i păstra caracterul minimalist, am trasat chenarul direct pe carton cu osul de fildeș.


Am continuat șirul felicitărilor quilling de zilele acestea cu două modele noi de felicitări cu frunze de vâsc.

Pe una din felicitări am stilizat și o privighetoare.

Cutii handmade pentru felicităriCe este o felicitare fără o cutie pe măsură?

Cutia servește unui dublu scop: să protejeze conținutul fragil, dar și să adauge la frumusețea felicitării. Este de ajuns o simplă panglică cu fundiță pentru a schimba radical aspectul cutiei. Împreună, cutia și felicitarea par și mai prețioase :)

Resurse

Cu ocazia unei comenzi de calendare decorate cu brăduțul quilling am făcut 2 șabloane pentru calendarele 2014. Le descărcați de aici: Mini calendar 2014 în română și în engleză.

Încap 3 calendare pe o pagină A4. Cel mai bine este să le printați la un centru de copiere. Pe un carton fildeș, la imprimantele de birou este posibil să nu se tragă uniform cartonul și să apară artefacte de cerneală la listare.

* Descarcă eBook-ul "Kit Creație Felicitări Interactive pentru Copii"

* Resurse Felicitări Handmade: newsletter-e și blog-uri de craft, șabloane felicitări, schițe felicitări și ebook-uri gratuite.

Din numărul următor

Data viitoare vom continua Cursul de Design Felicitări pentru Începători cu schema de culori analogă și exemple de felicitări.

Știi pe cineva căruia i-ar plăcea să creeze felicitări handmade?

Sper că ți-a plăcut să citești revista Clubului nostru. Dacă crezi că prietenii tăi sunt interesați să arunce o privire, poți să le forwardezi revista.


Nu te-ai înscris încă în Clubul Felicitări Handmade?

Dacă citești revista la recomandarea unui prieten și dorești să primești toate numerele viitoare, înscrie-te gratuit apăsând acest link.Scris de Paula
FelicitariHandmade.com

© 2013 FelicitariHandmade.com

Back to Back Issues Page