Back to Back Issues Page
Curs design felicitari #1 - Revista Felicitari Handmade #007
November 03, 2013
Bună,

Ce frumos este să lucrăm cu mâinile noastre. Mulțumesc că ești alături de noi!

Curs de Design Felicitări pentru Începători
Idei de felicitări de Crăciun
Noutăți
Resurse
Din numărul următor
Trimite la un prieten


"Nu spune niciodată nu se poate, ci incepe cu să vedem." ~ Nicolae Iorga

În numărul 7 al Revistei FH începem Cursul de Design Felicitări pentru Începători și vedem câteva idei  de felicitări pentru Crăciun.

Curs de Design Felicitări pentru Începători 

Cuprins

I. Teoria culorii

1. Cercul de culori: culori primare, secundare, terțiare
2. Proprietățile culorilor: nuanțe, tente, umbre, tonuri
3. Scheme de culori

II. Scheme/armonii/palete de culori

1. Schema monocromatică
2. Schema analogă
3. Schema complementară
4. Schema triadică
5. Schema complementară cu disjuncție
6. Schema tetradică

III. Elemente de design

1. Regula treimilor
2. Triunghiul vizual
3. Elementul central
4. Principiul unității
5. Principiul varietății

I. Teoria culorii

Una din cele mai importante întrebări în designul felicitărilor, și nu numai, este: Cum alegem schemele de culori în felicitări?

Fie că ne dăm seama sau nu, asortăm (armonizăm) culori aproape în fiecare zi. Atunci când trebuie să alegem pantofii, colierul și poșeta pentru o rochie sau când ne machiem. Chiar și atunci când ornăm salata boeuf la masa de Crăciun :)

Pictorii, designerii de interior, graficienii sau stiliștii fac aceste alegeri "științific" bazându-se pe elementele de teoria culorii învățate la cursurile de artă.

Ei bine, când am început să fac felicitări, știam că exită anumite reguli pentru alegerea culorilor, dar nu am știut niciodată care sunt. M-am gândit chiar să mă înscriu la cursuri online de pictură pentru a afla aceste reguli. La început nu știam exact ce să caut și, după câteva încercări, m-am lăsat păgubașă. Am rămas tot cu alegerea culorilor bazată pe intuiție sau pe încercate :)

Mai târziu, printr-o conincidență fericită, am aflat și că regulile de combinare ale culorilor făceau parte din "teoria culorii". Din articol în articol (pot să spun că am absolvit un curs rapid de teorie online) am ajuns de la bazele teoriei la ce mă interesa pe mine cel mai tare: armoniile de culori.

Cu toate aceste cunoștințe, aș fi putut să spun că îmi venea mult mai ușor să aleg culorile potrivite pentru o felicitare, dar nu a fost așa. De fiecare dată când încep o felicitare tot mă gândesc ce culori îmi trebuie și cum se potrivesc. Chestiunea devine și mai dificilă pentru că de obicei nu am cartoane din toate culorile de aș avea nevoie.

Îmi trebuia o strategie...

Așadar, am ajuns la concluzia că cel mai simplu este să aleg o schemă de culori (paletă) pornind de la elementul central din felicitare. În principiu, restul culorilor trebuie să pună în evidență elementul central.

Bineînțeles că mai sunt și alte tehnici de construcție ale paletei de culori, dar cred că cea de mai sus servește destul de bine scopului nostru.

Înainte să trecem la "regulile" pentru alegerea unei scheme de culori este bine să revedem bazele teoriei culorii. În toate lucrurile bine făcute trebuie să începem cu bazele. Astfel, o să avem cu toții aceleași noțiuni și vom putea vorbi "pe aceeași limbă" :)

Sunt mai multe teorii cu privire la culoare, dar cea mai simplă pentru demonstrarea elementelor de bază este cea a culorilor primare Roșu-Galben-Albastru.

1. Cercul de culori (mixare)

Deși Cercul de culori Roșu-Galben-Albastru (RYB) (mixare) a fost conceput ca un ajutor pentru pictori în combinarea/mixarea culorilor, el este un ajutor bun pentru vizualizarea relațiilor (armoniei) dintre culori. Adică ceea ce ne interesează în final.

Cercul de culori RYB se bazează pe teoria substractivă a culorilor. Fiecare culoare acționează ca un filtru - absoarbe anumite culori, iar pe altele le reflectă. Dacă se combină toate cele trei culori primare, se obține culoarea neagră. E ca și cum am pune toate trei filtrele și astfel lumina nu mai pătrunde.

De asemenea, este și teoria pe care am învățat-o de mici. Atunci când am colorat sau am pictat, am combinat culorile. Știm cu toții că dacă amestecăm toate culorile, ele se murdăresc, și obținem culoarea maro-negru.

Cercul de culori Roșu-Verde-Albastru (RGB) (vizual) se bazează pe teoria aditivă a culorilor. Dacă lumina albă se descompune în cele șapte culori ale curcubeului, atunci, prin combinarea lor se obține din nou albul.

Acest cerc se folosește pentru obiectele care emit lumina (soarele, monitoarele, reflectoarele etc.). De aceea, la calculator folosim de obicei transcrierea RGB a culorilor.

Cercul de culori Roșu-Galben-Albastru (RYB) este împărțit în 12 culori:
3 culori primare: Roşu, Galben şi Albastru (culorile de pe drapelul României)3 culori secundare create prin combinarea culorilor primare, în proporţii egale, 2 cîte 2:
Roșu + Galben = Oranj (portocaliu)
Galben + Albastru = Verde
Albastru + Roșu = Purpuriu (eng. magenta)6 culori terțiare create prin combinarea unei culori primare şi a unei culori secundare alăturate:
Roșu + Oranj = Oranj-Roșcat (vermillon)
Roșu + Purpuriu =  Purpuriu-Roșcat (roze)

Albastru + Purpuriu =  Purpuriu-Albăstrui (violet)
Albastru + Verde =  Verde-Albăstrui (turcoaz / eng. cyan)

Galben + Verde =  Verde-Gălbui (lămâie verde / eng. lime green)
Galben + Oranj = Oranj-Gălbui (chihlimbar / eng. amber)Albul și negrul sunt non-culori. Maro, bej, gri sunt culori neutre, adică le poți folosi intr-o felicitare fără teama că nu o să se potrivească cu celelalte culori.

2. Proprietățile culorilor: nuanțe, tente, umbre, tonuri

Nuanțele sunt toată gama de culori care se obțin din amestecul a două culori alăturate din Cercul de culori, în diferite proporții (ex: roșu și galben).Prin combinarea unei culori cu alb (mai mult sau mai puțin) se obțin tente (eng. tints).Prin combinarea unei culori cu negru (mai mult sau mai puțin) se obțin umbre (eng. shadows).Prin adăugarea de gri la o culoare se obțin tonuri (eng. tones).3. Scheme de culori

După ce am trecut rapid prin câteva din noțiunile de culoare, ajungem și la utilitatea cercului de culori în ceea ce ne privește, și anume - instrument pentru alegerea schemelor (armonii/palete) de culori:

1. Schema monocromatică (tonuri ale aceleiași culori)2. Schema analogă (culori alăturate)3. Schema complementară (culori opuse)4. Schema triadică (culori așezate intr-un triunghi echilateral)5. Schema complementară cu disjuncție (culori așezate într-un triunghi isoscel) (eng. split complementary color scheme)6. Schema tetradică (culori așezate într-un dreptunghi sau pătrat)În încheiere...

Am pregătit și o mică temă pentru acasă :) Un șablon cu un Cerc de Culori colorat dacă dorești să îl listezi și un șablon cu un Cerc de Culori gol, pe care trebuie să îl colorezi sau să îl pictezi. Am adăugat șabloanele și în pagina de Resurse a Clubului.
 
În numerele următoare vom vorbi despre fiecare din schemele de culori, cu exemple de felicitări. Astfel va fi mult mai ușor să vedem și "să aplicăm teoria în practică" :)

Idei de felicitări de Crăciun

Sărbătorile se apropie cu pași repezi. Anul acesta am târguit din timp cadourile pentru copii în funcție de ce i-au scris Moșului :)

Pentru mine, cel mai plăcut nu este să primesc cadouri (nici nu le refuz :)), ci să văd bucuria celor cărora le dăruiesc felicitările făcute cu mâinile mele.

Anul acesta am pregătit câteva modele de felicitări quilling și origami, tot în stil minimalist (vezi numărul 6 al Revistei).

Mai mult, felicitările se pot încadra, cu o oarecare lejeritate, și la stilul Felicitare cu un singur strat (OLC - One Layer Card). Felicitările OLC au de obicei diverse figuri și etichete ștampilate direct pe cartonul de bază. În  cazul nostru, elementele quilling și origami sunt lipite direct pe cartonul de bază.


Pentru Colecția de felicitări de Crăciun de anul acesta am ales un model elegant de glob quilling. Baza este curată, albă, iar culoarea globurilor quilling este fie albastră, fie roșie.       


Îmi amintesc că am stricat câteva coli de hârtie până când am reușit să pliez prima mea fundiță origami :)

Am insistat totuși și am făcut, cu același model de fundiță, 5 felicitări, o cutie și o pereche de cercei origami fantezie.


Noutăți

schite felicitariM-am pregătit pentru botezul fetiței prietenei mele cu o felicitare de culoare roz, bineînțeles :)

Am încercat mai multe variante de aranjamente până să ajung la versiunea finală, dar sunt mulțumită de ce mi-a ieșit. Citește mai departe...

Resurse

* Descarcă eBook-ul "Kit Creație Felicitări Interactive pentru Copii"

* Resurse Felicitări Handmade: newsletter-e și blog-uri de craft, șabloane felicitări, schițe felicitări și ebook-uri gratuite.


Kit Creație Felicitări Interactive pentru CopiiProdus NOU! Kit Creație Felicitări Interactive pentru Copii
Un cadou care pune îndemânarea și creativitatea copiilor la încercare!Craft-uri pentru Roșia MontanaDonez craft-uri pentru campania "Salvați Roșia Montana" Din numărul următor

Data viitoare vom continua Cursul de Design Felicitări pentru Începători cu schema de culori monocromatică și exemple de felicitări.

Știi pe cineva căruia i-ar plăcea să creeze felicitări handmade?

Sper că ți-a plăcut să citești revista Clubului nostru. Dacă crezi că prietenii tăi sunt interesați să arunce o privire, poți să le forwardezi revista.


Nu te-ai înscris încă în Clubul Felicitări Handmade?

Dacă citești revista la recomandarea unui prieten și dorești să primești toate numerele viitoare, înscrie-te gratuit apăsând acest link.Scris de Paula
FelicitariHandmade.com

© 2013 FelicitariHandmade.com

Back to Back Issues Page